DUNAKESZI SZÉCHENYI ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA

Két hét Exeterben

2019. július 29. és augusztus 10. között az ERASMUS+ KA1 program keretében Exeterben vettem részt egy kéthetes angol nyelvi továbbképzésen. A kurzusra való jelentkezést és azon való részvételt Hudacsek Éva koordinátori tevékenysége segítette.

Az International Projects Centre exeteri iskolájában a tanárok számára szervezett kurzusok egyikére, a More English for Teachers nevű képzésre jelentkeztem.

A 15 főből álló csoportunkba Európa nagyon sok országából érkeztek tanárok és tanári pályára készülő egyetemisták: én például olasz, francia, osztrák, szlovák, cseh, finn és magyar kollégával tanultam együtt. Az órák reggel 9-től délután 3-ig tartottak, másfél órás egységekben. Tanárunk, Katie James rendkívül jól felépítette a kurzus tematikáját, ami jelentős mértékben igazodott a csoport résztvevőinek igényeihez. Így az angol nyelvi beszédkészségem fejlődése mellett a saját tanított tantárgyaimhoz kapcsolódó ismereteket is kaptam. A rendkívül változatos, főként kooperatív tanítási technikáknak köszönhetően pedig olyan praktikus, az iskolai oktatásban felhasználható módszerekkel is megismerkedtem, melyeket jól fogok tudni használni a tanítás során.

Az IPC képzései egy jellegzetes angol épületben, a város Exe folyó partjához közel eső hangulatos részén folytak. Így az óraközi szünetekben és az órák után a folyóparton, vagy Exeter középkori hangulatú utcáit járva, a kurzus résztvevőivel beszélgetve töltöttük az időt. A két hét így az angol nyelv intenzív használata és a nemzetközi tanár-csapattal való kapcsolatépítés, tapasztalatcsere jegyében telt. S mivel a város központjában, egy kollégiumban laktam más tanárokkal együtt, hétvégén is közös programokat szerveztünk. Esténként persze egy-egy pohár sör vagy bor mellett nemcsak az angol nyelvről, hanem az angol pubok világáról is igyekeztünk ismereteket szerezni. 😉

A kurzusnak a nyelvtanfolyamon kívül fontos része volt az angol kultúra minél alaposabb megismertetése. Ezért három kirándulást is szerveztek számunkra. Idegenvezetőnk, Roger Watson, aki már 25 éve kalauzolja az IPC részvevőit különböző helyekre, sok érdekességet mesélt el nekünk. Történelem szakosként számomra nagyon izgalmas volt Exeter ókori és középkori múltjának és a város katedrálisának a megismerése. Ezen kívül nagy gyalogtúrákat tettünk a tengerparton és a Dartmoor-i Nemzeti Parkban, Dél-Angliának ezeken a különleges szépségű helyein.

A kurzuson megismert külföldi tanár-kollégákkal azóta is intenzíven tartjuk a kapcsolatot, tapasztalatainkat, tanítási ötleteinket, élményeinket megosztjuk egymással.

Bodnár Zsuzsanna

Egyéni beszámoló

Back to Top