DUNAKESZI SZÉCHENYI ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA

Dráma, játék, Anglia

A repülőn ülve végre elhittem, hogy sikerült, irány Anglia, a rengeteg befektetett munka és utánajárás meghozta eredményét.

A Széchenyi István Általános Iskola angoltanáraként pályáztam továbbképzésre a Tempus Közalapítványnál. Az általuk működtetett programok közül a köznevelésben dolgozók az Erasmus+  keretében utazhatnak továbbképző kurzusokra.

Idén júliusban két fantasztikus hetet tölthettem a Dél- nyugat angliai egyetemi városban, Exeterben.

Mivel szabadidőmben, hobbiként színész vagyok - tizenhat éve játszom a József Attila Művelődési Központban működő Uray György Színházban - tanárként mindig is kerestem azokat a módszereket, melyek a színjátszást „becsempészik” a tanítási órák keretei közé. Ezért is örültem, hogy mehetek a kiválasztott kurzusra, melynek címe: „Drámatechnikák alkalmazása a tanítási órákon.”

Ez nekem való hely lesz! – gondoltam előtte, és nagyon boldog lettem, amikor kiderült, hogy egy igazi színház, a Cygnet Theatre lesz az otthonunk két hétig. Csoportunk igazi multikulturális társaság, tíz országból voltunk tizenhatan, általános és középiskolai tanárok egyaránt. Két vezetőnk volt, egy színész-rendező, akivel a színjátszás alapjaitól kezdve a tanórákon használható gyakorlatokon át egy-egy mese és színdarabrészlet színpadra állításának folyamatát is kipróbáltuk. A másik tanárunkkal kifejezetten nyelvi képzés folyt, a tanórákon alkalmazható, elsősorban beszédfejlesztő, szókincsbővítő feladatokat tanultunk. A lényeg: a játék! Mi, felnőttek, két hétig játszottunk, és mondhatom, nagyon élveztük, közben pedig felismertük, mennyivel érdekesebb és hatékonyabb a tanulás a gyerekek számára, ha ilyen módszereket alkalmazunk.

A képzőintézmény, az International Projects Centre többféle témában tart magas színvonalú tanártovábbképzéseket, és figyelnek arra is, hogy a számos országból érkezett mintegy kilencven tanár megismerkedjen az angol mindennapokkal is, ezért családoknál laktunk. Én egy nagyon kedves idős házaspárnál érezhettem otthon magam. Három alkalommal kirándulni vittek minket, többek között a Dartmoor National Park-ba vagy a Cornwall északi részén, az Atlanti-óceán partján fekvő két csodálatos kisvárosba: Boscastle Harbourt és Tintagel várromjait néztük meg, utóbbi a legenda szerint Arthur király vára volt.

A program végén a csoport ugyan szétszéledt, de máig aktív levelezésben vagyunk, a közös élmények felidézésén túl nemzetközi tanítási együttműködés is formálódik közöttünk.

A lehetőség minden iskola és tanár számára nyitott, én biztos pályázok még, ha módom lesz rá.

Hudacsek Éva

Back to Top