DUNAKESZI SZÉCHENYI ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA

Aktív nyelvgyakorlás és tanártovábbképzés Regensburgban

Druzsin Zsuzsanna kolléganő július első felében két csodálatos hetet tölthetett el Regensburgban, a Horizonte nyelviskolában iskolánk Erasmus+Ka1 pályázatának köszönhetően.

Délelőttönként kiscsoportos intenzív nyelvtanfolyamon vett részt, mely nagyon jó hatással volt az általános iskolai tanítás során sok év alatt kissé beszűkűlő szókincsére.

A tanárnő nagyon sokrétű, érdekes témákat, feladatokat adott nekik, melyek gyakran vitaindítóként is szolgáltak. Sok új szót, kifejezést tanultak, melyeket szövegkörnyezetbe helyezve is gyakoroltak. Az új kifejezések egy része a helyi környezetük bizonyos alapszavai voltak, melyeket, ha itthon találkozik velük, nem is érthetne meg, hiszen ismerni kell hozzá a közeget, ahol használják. Ma már tudja, mi az eredete és mit is jelent nem csak magyarul, hanem általában a bajoroknak a „Schrebergarten”, a „Stammtisch”, illetve a „bayrische Charme”.
Jókat nevettek, amikor bajor nyelvjárásban elhangzó párbeszédet próbáltak németre „fordítani”, illetve az anglicizmusokat névelővel ellátva ragozni és mondatba helyezni. Nyelvtanilag is sokat fejlődtek, a számukra legproblémásabb területeken gyakoroltak és foglalkoztak minden olyan témával, amely valamelyiküknek fontos volt az első napi igényfelmérés alapján.

A délutáni foglalkozások a tanártovábbképzés különböző témáival foglalkoztak. Megismerkedtek a különböző tartományok oktatási rendszerével, ezek közti különbségekkel, illetve előnyeikkel és hátrányaikkal is. Összehasonlíthatták a saját országaik gyakorlatával.
Egy nagyon érdekes foglalkozáson különféle német gyártmányok eredetét, kialakulásuk, felfedezésük folyamatát, mai helyzetüket ismerhették meg, s mivel a leghatékonyabb tanulás a minél több érzékszerv bevonása, ezért ezen a foglalkozáson a látás, hallás, tapintás, ízlelés általi tapasztalásé volt a főszerep.
Máskor mozgásos játékokat, játékos feladatokat próbálhattak ki, módszertani magyarázatokkal. A fonetikai gyakorlásnál jobban élvezték a „Jugendsprache”-t, ahol a mai fiatalok nyelvén tanulhattak kifejezéseket és ezt egy kis saját utcai interjúfeladattal alapozták meg. Nagyon sok új ötletet, anyagot kaptak a zenei illetve országismereti órákon is.

Szabadidőben és a hétvégén a város és a környék megismerésével töltötték az időt. Viharos esővel megszakított városnéző sétát tehettek idegenvezetővel. A zivatar végét egy közös kávézás közben várták ki, majd folytatták útjukat. Sok érdekességet tudtak meg a városról és annak lakóiról is. Regensburg talán a legszebb óvárossal rendelkező város, ahol eddig életében megfordult. Nem véletlen, hogy a Világörökség részévé választották 2006-ban. Egy interaktív Látogató Központ gondoskodik arról, hogy bárki megismerhesse a város múltját, jelenét, illetve a Világörökség részévé válás minden kritériumát. Itt a világ bármely táján meg lehet keresni és információkat lehet találni a Világörökség más helyszíneiről is.

A környéken is tettek felejthetetlen kirándulásokat. Tömegközlekedéssel (vonattal, busszal, majd hajóval) eljutottak a Dunaáttörésen keresztül a Weltenburg Kolostorhoz, illetve a riedenburgi kristálymúzeumba. Egész napos kiránduláson megnézték München, Bamberg és Nürnberg legfontosabb nevezetességeit. Csodálatos élmény volt mindegyik.

Kulturális élvezetekben is volt részük, megtudták, milyen is a Carmen c. opera „zsebkönyv-formátumban”. Kihasználva az épp zajló futball Európa-bajnokságot, élőben figyelhették meg a német szurkolók meccsnézési szokásait is.
Természetesen a programból nem hiányozhatott egy igazi bajor sörfőzde kóstolóval egybekötött meglátogatása sem.

Back to Top