DUNAKESZI SZÉCHENYI ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA

Elszántság + szerencse = egy hét Máltán augusztus végén

A világjárvány jelenlegi fokozódó helyzetében a legtöbben a jövő évre halasztották mobilitásaikat. Az én utazásom is sokáig bizonytalannak tűnt, de egy szó, mint száz: belevágtam!

Máltára, a St. Julians-ben található ETI (Executive Training Institute) tanártovábbképző Brush Up Your Teaching Skills kurzusára jelentkeztem. A kurzus olyan nyelvtanároknak szól, akik 11 éves korosztálytól felfelé tanítanak, és a tanítási módszerekhez, tanórai tevékenységekhez ad konkrét ötleteket, feladatokat, „leporolva”, felelevenítve ismereteinket. Gyakorló tanárok lévén a kurzus fontos szempontja volt az eszmecsere, az ötletek, alkalmazott módszerek és azok tapasztalatainak megosztása. A csoportban öt lengyel kollégával voltam együtt, ketten érkeztünk általános iskolából, a többiek középiskolai és a felnőttoktatásban dolgozó tanárok, így a célcsoport minden területéről megoszthattuk tapasztalatainkat. A tanárunk, Lorenza nagyon lelkesen vezetett minket a hét során, minden percet maximálisan kihasználva. Szeretek diák (is) lenni, látni, más hogyan tanít, és az milyen hatással van rám, mint tanulóra! Összeségében az ETI-ről, mint iskoláról, a felszereltségéről, színvonaláról, a képzésemről nagyon pozitív a véleményem. Ráadásul maximális fegyelemmel tartatták be a járványügyi előírásokat is (makulátlan tisztaság, maszkhasználat, belépéskor lázmérés, kézfertőtlenítés).

Csoporttársaim közül többen az ETI épületében, a fölsőbb szinteken lévő szobákban laktak, míg én egy 15 percnyi sétára lévő apartmanházban kértem az elhelyezésem. Az abban lévő négy óriási lakásban szintén az ETI-be járó külföldi tanárokat szállásolják el – jelen esetben megint csak lengyeleket és engem. Öt lengyel tanárral laktam együtt, akik egy tantestületből, egy kisváros általános iskolájából jöttek. Ők első ízben nyertek Erasmus támogatást. A projektkoordinátorukkal, aki egyben az iskola igazgatója, és akivel szakmai kapcsolatot is elkezdtünk, sok tapasztalatomat megosztottam az esti beszélgetéseink során. Az egyik csoporttársam szintén koordinátorként, és szintén első alkalommal vett részt a képzésen, így elmondhatom, hogy ezirányú sokéves tapasztalataim átadását is nemzetközi szintre emeltem.

Viszont nem hagyható figyelmen kívül az a tény sem, hogy St. Julians frekventált nyaralóövezet, bár most, szerencse a szerencsétlenségben, a járványhelyzetben lényegesen kevesebb turista volt a szokásosnál. Az ETI épülete két perc sétára van a sziklás parttól, és 3-4 percre a kiépített St. George Bay strandjától. Az igazán színvonalas és meglehetősen fárasztó napi oktatás után, kilépve a légkondicionált épületből a 40 fokos, iszonyú magas páratartalmú hőségbe az út egyenesen a tengerhez visz…!  

A hét folyamán két alkalommal az iskola által szervezett kiránduláson is részt vettem. Egyik alkalommal Vallettába, a fővárosba látogattunk, majd a két csodálatos kisvárost (Rabatot és Mdinát) néztük meg. Máltai hetem kihagyhatatlan programja volt még a Hop on Hop off busszal tett körutazás és a Gozóra, Cominora tett hajókirándulás.

Hudacsek Éva

Back to Top