DUNAKESZI SZÉCHENYI ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA

Iránytű a változáshoz

Erasmus+ a Széchenyi István Általános Iskolában

2018. nyarán a Dunakeszi Széchenyi István Általános Iskola nyolc pedagógusa nyári szabadságának két hetét továbbképzéssel töltötte külföldön. Iskolánk pályázata immár harmadik alkalommal nyerte el az Erasmus+KA1 mobilitási támogatását. Az ösztöndíj lehetővé tette, hogy ketten Angliában, ketten Írországban, ketten Olaszországban, 1-1 fő Németországban, illetve Ausztriában fejlessze nyelvtudását módszertani képzések mellett.

A tanfolyamokon lehetőségünk nyílt arra, hogy a tanuláson kívül világot lássunk, új kollégákat ismerjünk meg, izgalmas, új módszereket próbálhassunk ki. Ennek köszönhetően hazaérkezve, frissen, motiváltan folytathattuk munkánkat.

Tapasztalataink átadására remek lehetőség nyílt december 3-án, amikor is egy úgynevezett disszeminációs napon ki-ki beszámolhatott a tanultakról. Az iskolánkból és a más dunakeszi iskolákból érkező érdeklődők Kiss Ildikónak köszönhetően megismerkedhettek a kritikus gondolkodást, kreativitást, együttműködést segítő feladatokkal. Stefán Ildikó segítségével kipróbálhattuk az ,,elengedést”, Druzsin Zsuzsa újabb ötleteket hozott a web-adta lehetőségek tanórai alkalmazására, Mayer Eszter játékos alsós angolórájának részesei lehettünk, az érdeklődők az Ausztriával kapcsolatos ismereteiket rendszerezhették csoportmunkában.

Szó esett néhány kolléga Dániában tett látogatásáról is. Az idei projekt része volt ugyanis egy dán iskolában folyó munka megismerése. Czimmermann Judit intézményvezető, Hudacsek Éva, Kiss Ildikó és Sebő Dániel kollégánk három napot töltött el a Shopieskolen falai között. Érdeklődve figyelték, követték a modern, 21. századi felszereltséggel és szemlélettel működő iskolában folyó munkát.

A jó hangulatú disszeminációs délelőttöt Viski Tünde CLIL-módszerről tartott ismertetője és Hudacsek Éva projektvezető összegzése zárta.

Ebben a tanévben először nem csak a pedagógusok, hanem a gyerekek utaztatásására is lehetőséget kaptunk. Az Erasmus+KA2 Stratégiai partnerségek pályázat keretein belül 2018. novemberében hat diák Rómába utazhatott két kísérővel. Az antik Róma nyomainak kutatása során számos híres emlékhelyet látogattak meg. Jártak a Colosseumban, sétáltak a Forum Romanum romjai között, megcsodálhatták a Pantheont és a Szent Péter Bazilikát. A délutáni iskolai program is rendkívül színes volt, minden napra jutott valami érdekes esemény. Ókori római játékot játszottak, latin szavakat tanultak, mozaikot készítettek, Shakespeare darab előadásába pillanthattak be. A gyerekek számára kiváló lehetőség nyílt az olasz vendéglátó családok életébe való bekapcsolódásra, az angol nyelv napi szintű használatára, az olasz nyelv alapjainak megismerésére. A résztvevők életre szóló élményekkel repültek haza.

A program tavasszal folytatódik, újabb hat tanuló utazik Spanyolországba. 2019. őszén mi látjuk vendégül a projekt országainak képviselőit. Utolsó állomásként Bulgáriában zárjuk a programot 2020 tavaszán.

Biztos vagyok benne, hogy minden Erasmusban részt vevő kolléga és tanuló nevében írhatom:

Köszönjük a lehetőséget!

Fajka Ildikó

Back to Top