DUNAKESZI SZÉCHENYI ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA

Dublin, az oktatás Mekkája

2019. június 30- tól tölthettem el egy csodálatos hetet Írország fővárosában, Dublinban, az ERASMUS+ K1 pályázat jóvoltából.

Ebben a városban valóban lépten- nyomon angol nyelvoktatásra és felnőttképzésre szakosodott iskolák tucatjait találhatjuk meg. Én az EUROPASS Teacher Academy dublini kihelyezett iskolájába, a ULEARN English Schoolba jártam angol nyelvet tanulni C1 szinten, illetve a ma oly sokat emlegetett és sűrűn használatos CLIL módszerrel ismerkedtem behatóan másik 13 társammal együtt nap mint nap.

A csoportban voltak spanyolok, franciák, osztrákok, portugálok és szlovák nemzetiségűek is. Tanáraink David és Roisin igen jó humorérzékkel megáldott pedagógusaink, akik könnyedén vezéreltek minket az éppen felmerülő nyelvi problémák erdejében. Az iskola szervezésében kedden egy vezetett városi sétára indultunk, ahol idegenvezetőnk 90 percen át tartotta fenn az érdeklődésünket az ír kultúra, történelem és a nevezetességek iránt. Az oktatási napok végeztével a csoportunk néhány tagjával összefogva minden nap a város más nevezetességét, múzeumát jártuk be.

Este a híres ír pubok hangulatát is megtapasztalhattuk. Kedves, nyílt és vendégszerető népnek ismerhettük meg az íreket. A család is, akinél laktam messzemenőkig kedves és barátságos volt a hét folyamán velem. A tömegközlekedés nagyon szerteágazó és szövevényes Dublinban, de egy térkép segítségével könnyen áthidalható ez a probléma is. A buszsofőrök is nagyon közvetlenek és segítőkészek. Ámbár, ha egy busz megtelik, könyörtelenül megtiltják további utasok felszállását. Szombaton az oktatási hetet lezárván egy belfasti kirándulásra indult a csapat.

Az idő lejártával sok élménnyel és rengeteg hasznos tudással gazdagodva térhettem vissza Magyarországra. Ezeket az új ismereteket szeretném beépíteni tanóráimba és megismertetni néhány módszertani újdonsággal kollégáimat.

Mayer Eszter

Egyéni beszámoló

Back to Top