DUNAKESZI SZÉCHENYI ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA

Barcelona – utazás, továbbképzés, feltöltődés

Az Erasmus KA1 pályázat támogatásával augusztusban egy hetet töltöttem Barcelonában az Europass Teacher Academy hallgatójaként.

Utazni nagyszerű dolog! Minden út egy új ajtót nyit a világra pihenést, feltöltődést is nyújtva. Ez a hét nagyon gyorsan elrepült, rengeteg élményben volt részem, bár a pihenést nem a szó klasszikus értelmében kell gondolni!

Minden nap volt tanítás, a napi programok szervezésében a tanítási időhöz kellett alkalmazkodnunk. Két alkalommal reggel 9:00 – 14:00-ig, háromszor pedig délután 2- től…délutánig tartott a képzés. A tanfolyam témája a közösségi média szerepe az oktatásban volt, számomra rengeteg újdonsággal, amelyekből éppen csak ízelítőt kaphattunk, a gyakorlás, a felhasználás majd csak ezután következik. Részletesen erről beszámolni nem ennek az írásnak a témája, inkább a hetem „egyéb” hatásairól számolok itt be!

A város elég nagy, sok idő telik utazással és még több gyaloglással, így alaposan meg kellett tervezni melyik nap milyen látnivalót veszek szemügyre!

Egy régi-régi szállóige jut eszembe: Nápolyt látni és ….! Szóval nemcsak Nápolyt, hanem Barcelonát is látni kell! Gyönyörű fekvésű város nagymúltú történelmével, építészeti és kulturális látnivalóival, homokos tengerpartjával kínál változatos programot.

A csoporttal közös városnézésünket az első délutáni tanítási nap után kezdtük, amikor a gótikus negyedet fedeztük fel tanárunk vezetésével. Szűk utcácskák, majd terek templomokkal, kávézókkal, üzletekkel, további szűk utcák, terek sokasága, este már csak a gps vezetett ki minket a metróállomáshoz, miután a közös séta végeztével a nemzetközi tanárcsapat beült egy tapas-bárba a helyismerettel rendelkező tanárunk nélkül.

Következő nap korán reggel elindultam a Montjuic hegyre, amely a város déli részén a tengerpart felől helyezkedik el. Busszal lehet fölmenni a híres katalán festő, Joan Míró múzeumához alkotásait megtekinteni. Útközben gyönyörű a kilátás a városra, a tengerre, egy buszmegállónyi idő erejéig pedig bepillanthattam a 1992-es olimpia helyszínére. Visszatérve Míróra, ez a múzeum volt számomra a nem várt, kellemes meglepetés! Gaudi építészeti remekműveit is „kötelező” megnézni Barcelonában. A Sagrada Família csodálatos, a Casa Battlo lett a másik kedvencem, a Güell park érdekes, a kilátás páratlan! A Picasso múzeumban másra számítottam, korai munkái voltak csak kiállítva. Egyik este egy röpke órára a Földközi- tengert is közelről csodálhattam.

Szinte minden utcában kellemes sétálni a fák hűsítő árnyékában. A sugárút általában úgy néz ki, hogy széles járda- fasor-bicikliút-fasor-úttest-fasor-járda, van ahol négy fasor is van. De a legkisebb utcákban is az úttest kétoldalára ültetett fák összeérő lombkoronája csökkenti a hőségérzetet. Fantasztikus!

Rengeteg ember özönli el a várost, főleg ilyenkor, nyáron. De alapvetően nem tűnik fel a tömeg, csak egy-egy frekventáltabb helyen zsúfolódik össze, mint például a La Rambla-nak nevezett főutcán, vagy az onnan nyíló híres piacon, a La Boqueria-n. Jól szervezik a katalánok a turisták mozgatását is azzal például, hogy online lehet belépőket vásárolni, így sorban állás nélkül adott időpontra érkezve gond nélkül bemehetünk, ezzel rengeteg időt spórolva!

A hét zárófénypontja volt a szombati buszos városnéző túra! A kurzusdíjban szerepelt egy korlátlan napijegy a Hop on Hop off busz három útvonalára. Ezek végigutazása valóban egy teljes napot igényelt.

Így sok új helyet, városrészt, és a már ismert helyeket újra látva zárult ez a felejthetetlen hetem!

2019. augusztus vége

Hudacsek Éva

Egyéni beszámoló

Back to Top